събота, 18 май 2013 г.

ХОНГ КОНГ

Днес да  отправим виртуалната си радходка към мегаполиса Хонг Конг


     Мегаполисът Хонг Конг (Hong Kong) е разположен в Югоизточен Китай, на брега на Южнокитайско море. Хонг Конг има статута на специален административен район, включващ остров Хонконг, полуостров Коулун, както и 235 крайбрежни малки острова. Около 7,1 млн. жители, главно китайци, живеят на територията на Хонг конг, която се разпростира на площ от 83 кв. км.

     Днес Хонг Конг е невероятно модерен, индустриялизиран, урбанизиран град, в който добрите маниери, нрави и обноски са на преден план. Китайците определено знаят какво е дисциплина, дори нещо повече - те не само я спазват, докато са на работа, докато пресичат улицата или докато обядват в някое заведение, а я продуцират. остров Хонконг е ултрамодерен, луксозен и доста скъп.

     През 11 век територията на днешен Хонг Конг е заселена от около 3500 селяни и 2000 китайски рибари. През 1841 г. територията е завладяна от Великобритания, след което възниква британско селище.През 1997 г. Хонг Конг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район.

     Няма как да не отбележа, че британското влияние до голяма степен е помогнало от малко рибарско селце, днес Хонг Конг да е мегаполис с едни от най - големите и мощни пристанища в света като Макао, Шанхай, Гуанжоу, Сямън и Нинбо.


     Остров Хонконг може да се определи като ултра модерен управленски, бизнес и туристически център, и полуостров Коулуун урбанизиран и пренаселен от жилищни, офис, търговски и всякакви други постройки и площи, които са построени с внушителна височина. Преди няколко години в Хонг Конг отвори врати и единственият в цял свят хотел от злато. Това невероятно луксозно и красиво място е изградено изцяло в имераторски, дворцов стил, като само за външната облицовка на стаите са изразходвани повече от два тона благороден метал.

     Нощувката в супер луксозните апартаменти струва 25 000 долара и това е напълно нормално, имайки предвид, че помещенията са със златни тоалетни чинии, кревати и вани. Стените са покрити със златни тапети, такива са полилеите и табуретките. Златни са още диваните, масата за хранене, столовете и санитарните пособия. За построяването и обзавеждането на златния хотел са изразходвани около 82 милиона долара.

     Преди няколко години са открили една от най - дългите въжени линии в Азия, който води до най - голямата статуя на Буда на остров Лантау. Когато отидете там, непременно трябва да се позабавлявате с маймуните. Много интересна забележителност в Хонг Конг, която не е за пропускане, е Връх - The Peak, откъдето се открива невероятна, смразяваща дъха гледка към огромния мегаполис с всички небостъргачи наоколо. Не пропускайте да се качите и на ферибота за Макао - колоритно място, за което ще напиша друг път.


   
     Дори една седмица в космополитния град ще ви накара да мислите и да се чувствате различно, ще промените мирогледа си. Това е свят много различен от нашия, култура различна от познатата ни. Всяка минута в която сте в Хонг Конг ще усетите насладата от живота. Там ще ви посрещнат мили и усмихнати хора, които са далеч по - позитивни от сърдитите и нацупени българи, които в крайна сметка имаме защо да сме такива. За съжаление живота в тази малка и неуредена държава ни е направил такива.
   

     Всеки един от нас трябва да посети това място изпълнено с красота и позитивизъм.





Няма коментари:

Публикуване на коментар