понеделник, 20 май 2013 г.

ВЕНЕЦИЯ - ЛЮБОВ и РОМАНТИКА

     Днес реших да споделя информация за града на влюбените, ако някой от вас се колебае къде точно да изкара ваканцията си - това е моето предложение. 



     Венеция е град в Италия, център на областта Венето и се смята от целия свят за най - романтичния град. Разположен е върху повече от 170 малки острови в плитката лагуна на Адриатическо море, най - големият върху който е сърцето на Венеция е разделен от канале Гранде и множество малки канали. Емблематични за града са гондолите и моторните лодки - таксита, производството на стъкло на о. Мурано, 

     За мен това е място с невероятна обстановка. Зашеметяващата обстановка, старинните сгради, чиито основи са под вода, множеството гондли и гостоприемните италиянци създават неописуемо усещане, връщат ни векове назад. Едно от главните места, което непременно трябва да посетите е площада Сан Марко, който е традиционно място за провеждане на карнавали. Това е единственото най - просторно място в града, където няма гъста мрежа от водни канали. Венеция е един от много рядко срещаните европейски градове, където няма коли и моторни превзни средства. Всеки транспорт тук е воден. 
       
    Трябва да видите и катедралата "Сан Марко" е най - известната църква в града, която е образец на византийската архитектура. Тя е свързана с Двореца на дожите. През 11 - ти век сградата е била известна с името Църквата на златото, заради своя пищен дизайн, позлатената византийска мозайка и статута и като символ на венециански богатство и власт. 



    За мостът на въздишките знам,че е един от многото мостове във Венеция. Той свързва старите затвори със стаите за разпити в двореца на Дожите. Наречен е така, защото през вековете когато осъждали затворниците на смърт в едната сграда, те минавали по моста към затвора и за запоследен път в живота си виждали слънцето и морето, и въздишали. 
   
     Външността на моста е изградена в стил барок - различни украшения от бял мрамор на външно тежкия монументален мост, направени с лекота и изящество. 

По Мостът на въздишките е преминавал и прочутият Джакомо Казанова, който за разлика от много други е успял да избяга от мрачния венециански затвор. 





     Канале Гранде е основния пътен коридор на вода в града. Общественият транспорт се осигурява от водни автобуси и водни таксита, но много романтични туристи предпочитат гондоли за разходката си между каналите. Единият край на канала води до лагуната на Санта Лусия при жп гарата, а другият му край води до басейна на Сан Марко. Над него са извисени няколко мостове, като най - големия от тях е Риално - Моста на влюбените. Каменен мост построен през 16-ти век. Има легенда, че когато двойка влюбени минат през канала под Риалто, те остават заедно завинаги. Дори четох, за двойка възрастни хора над 80-тте си години се женят и отиват във Венеция на меден месец и не пропускат традицията да минат под моста в знак на вечна любов. Аз не бих го направила. 

    Пропусках да кажа за двореца на дожите. Той е бил резиденция на дожите във Венеция. От двете страни сградата гледа към площад Сан Марко и Венецианската лагуна. Има много интересни подробности около най - дребните детайли в сградата, както и в околните, така че ако сте с екскурзовод разпитвайте за всичко. Всяка подробност е изключително интересна и е свързана с историята през вековете. 


     Смятам, че не случайно туристи от цял свят мечтаят да посетят това място изпълнено с чувство и невероятното усещане, че сме в приказка, далеч от забързаното ежедневие на мръсния и напрегнат голям град. 

     Искам да спомена и за Карнавала във Венеция, който се провежда на площад Сан Марко, както споменах по - нагоре. Той винаги се провежда 10 дни преди Сирни Заговезни и означава "сбогом на месото". Празненствата са в цяла Италия, но Венеция е най - пищна и за това тук пристигат хиляди туристи от цял свят. Продават се целогодишно интересни и натрупани с пера и камъни маски, които можете да закупите за спомен. 

     Горещо препоръчвам Венеция като дестинация, която никога няма да забравите. 



     Другите два по - големи острова са Мурано и Бурано. Първият е известен с фабриката за муранско стъкло, която до преди 14-ти век е бил в самата Венеция, но поради сериозни причини е преместен на Мурано. Бурано е малък многоцветен остров, където се произвежда коприна, и си заслужава разходката дори заради сградите боядисани в различни ярки цветове.

     Има много неща, които дори не ги споменах, но докато е там човек, няма нещо, което да не го впечатли. Така че, когато планувате екскурзията си до там, вие ще знаете по - големите неща, които трябва да видите, но всичко друго, ще бъде приятна изненада. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар