вторник, 7 май 2013 г.

ХАВАЙ - ЕКЗОТИКА И КРАСОТА


     Нека надникнем в една световноизвестна  тропическа дестинация, желание и сън на много хора по света. 
     Хавай е един от американските щати, разположен в Тихия океан между Северна Америка и Азия. Състои се от 5 големи и множество малки островчета. По-големите са Хавай, Мауи, Молокай, Оахо и Кауай. Постоянното население е от около милион и половина жители. 
     Ако говорим за климат, там е топъл и влажен - тропичен, много приятен. Температурите не са нито много горещи, нито студени.

     През зимните месеци (Декември, Януари и Февруари) Мауи е гореща точка за любителите на сърфа. Вълните са ужасяващи, достигащи до 30 метра, дори кораловите рифове не могат да ги разбият преди да достигнат за брега. Но в важно да сте опитен сърфист, за да не бъде застрашен живота ви от тези мощни вълни.
 

     Общото между всички острови в архипелага е гъстата джунгла, която ги покрива. Голяма забележителност са високите планини със стръмни склонове и безброй красиви водопади, които всеки човек трябва да види. Водопадите се губят в гъстата, непроходима джунгла, а повечето върхове са в облаците, където вечно са покрити със сняг.
     Остров Оахо е най - населеният. Тук се намира и самата столица - Хонолулу. Както и другите острови, Оахо също е вулканичен, но за щастие вулканът не е активен. Тук се намира и най - красивия световно известен плаж - Уайкики. Голяма планина предпазва плажа от зимните северни ветрове. Уайкики е в най - южната част на острова. Кораловите рифове защитават брега от големи океански вълни. Водите са спокойни, прозрачни, а плажа е заобиколен от палмови дървета и зеленина. Като в приказките. А зад тази зеленина са луксозните хотели и ресторанти.


     Мауи е най - красивия остров на архипелага. Високи планини, дълбоки и зелени каньони, високи водопади, невероятни бели и черни плажове, пълни с живот джунгли - пълна екзотика.  Затова и той е най - посещаваният на архипелага. Водите са безкрайно плитки и тук може да видите огромно разнообразие от корали и рибки. Голяма красота на този остров са и долините, покрити с гъста растителност. Отново има и големи вълни, впечатляваща гледка. Друго интересно от острова са националния парк Халеакала и кратера на вулкана Халеакала, който обикновено е покрит с облаци заради голямата си височина - 3055 м.


     Най - голям и най - висок е остров Хавай, носи името на архипелага. Най - високата му точка е 4205 м. Вулкана дълги години е угаснал. Но тук е и най - големия активен вулкан на планетата - Мауна Лоа. Също тук е и най - активния вулкан на планетата - Килауеа. 
     Икономиката на архипелага се основава на туризма и селското стопанство. Ананас, кафе и захарна тръстика са основните селскостопански култури, които местните фермери отглеждат. Всяка година почти 8 милиона туристи посещават този райски красив архипелаг и сбъдват мечтите си. Местните пейзажи и плажове са сред най - красивите в света. Трябва да отбележа, че тук на върха на планината е построена обсерватория с най - мощния телескоп на света - Кек.



     Прди да предприемете вашата екскурзия до Хавай е необходимо да се запознаете със още подробности с които ще Ви запозная някой следващ път, а именно - трябва да откриете кой сезон предпочитате да сте там, как да се предпазите от местните насекоми, да планирате бюджета си предварително, къде можете да отседнете, също е хубаво да се запознаете и с летищата на островите. Интересно е да се запознаете и с тихоокеанската култура на Хавай, възможностите да кажете ДА на половинката си и да отпразнувате незабравима сватба. Тук не казах нищо и за подводния свят, който е изключително богат и е невероятна предпоставка за подводни разходки, гмуркания и други забавления сред флората и фауната на океана.
     Успех! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар