понеделник, 29 април 2013 г.



Великденски острови



     Великденският остров наричан още Рапа Нуи и Пасха се намира в Тихия океан, западно от Чили. Това е едно от най - изолираните загадки и най - разбулваната загадка. Величествените статуи с които е известен острова се наричат моаи, смята се че те показват наличие на божествен живот. Изобразяват човешки фигури от кръста нагоре с височина от 1 до 11 метра. Броят им е около 900. Всички статуи са с гръб към морето, обърнати към сушата. Историците смятат, че това са главни хора или герои на местни племена от преди много векове.


     Върху главите на скалните статуи има шапчици, червени на цвят, които достигат до няколко тона. Все още е загадка какво е било тяхното предназначение, а ние можем само да предполагаме. Друг интересен аксесоар е каменна брадва, за която се предполага, че е служела за изпълнението на някакъв ритуал.
     
    Има хипотеза в която се твърди, че други оцелели племена на стара цивилизация са изработили фигурите от големи камъни, като първо са започвали от дялкането на главата. Предполага се, че са поставяли статуята на нещо като люлка или люлеещ се стол върху въжета. Теглили ги внимателно и така статуята бавно се придвижвала до определено място. Там фигурата била завъртана заедно с люлката си и изправяна, като насипвали чакъл и пясък, за да не падне.

     Островът е разположен върху три вулкана, като в кратера на най - големия се намира Оронго - церемониално селище с 53 къщи от камъни без прозорци и врати, а само с един отвор за влизане, като наоколо се забелязвали заровени моаи без да сме сигурни още колко скрити има...

    Друга мистерия на острова е "Пъп на Света" - най - кръглият камък, събиращ най - важните енергийни линии на Земята. Също така и пещерите са смятани за голяма мистерия на острова и човек може да броди с месеци из тях. 


     Историята показва, че Великденският остров е бил заселен между 300 - 1200 г. от н.е. от полинезийци. През 16 в. е бил най - голям разцвет на културата. Там живеели около 15 000 души, като се деляли на две племена - "дългоухи" и "късоухи". "Дългоухите" били по - многочислени и владетелствували над "късоухите", които заемали подчинено положение. Постепенно "късоухите" осъществили въстание и наделяли над "дългоухите". Поради непрестанните човешки войни в света културата на Рапа Нуи западнала, а населението се отдало на канибализъм. Тези, които останали по - късно през 19 век били пленени и отмъкнати като роби в Перу. 

      Великденският остров е единственото място в Тихия океан, където е имало писменост наречена "ронго - ронго", но за жалост тя остава не разчетена от нас и вероятно ще остане загадка за винаги. По времето, когато дошли холандските завоеватели, Великденските острови вече били песъчлива пустош, без след от естествената си фауна, а местното население не наброявало повече от 3000 души и живеело изключително окаяно. За този демографски колапс учените винят европейците, които донесли много болести. Една от теориите за бързото намаляване на населението е и донесената популация от плъхове на острова от полинезийците. На острова гризачите нямали естествен хищник, който да регулира броя им. Плъховете унищожавали палмовите семена, в резултат на което дърветата изчезнали. 



     Името на острова идва от факта, че през 1722 г. Якоб Рогавен акостира на острова, когато бил Великден. Така и кръстили острова.
     В почвата на Великденските острови учените са открили биохимични вещества, които забавят стареенето и удължават живота. Изпитани са на мишки с положителен ефект и могат да доведат до създаването на хапче отлагащо старостта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар