понеделник, 22 април 2013 г.

Днес ще направим виртуална разходка до Йордания...

Древният град Петра издълбан в скалите



     Петра е уникален, древен град уникален със сградите си издълбани в скалите. Разположен в ествествено укрепена планинска долина - Долината на Мойсей в днешна Йордания. Най - старите археологични находки в него са датирани около 6 век пр. н. е. Благоприятното местоположение на града - кръстопът на два главни търговски маршрута го обособяват във важен търговски център. През 106 г. става част от Източната Римска империя. Около 630 г. Петра е завладяна от мюсюлманите. По време на Йерусалимскоро кралство остатъците от града са завзети от крал Балдуин I и остава под контрола на кръстоносците до 1189 г. 



     Жителите на Петра майсторски са владеели изкуството на каменоделието. Дори името "Петра" означаващо "скала" е свързано с камъка. Набатеите са изсичали домовете си и храмовете от каменни плочи. Територията на каменния град заедма огромна площ. тя се разпростира на няколко километра от центъра, където добре са се запазили руините на многобройни сгради, които вече не са скални, а построени по традиционен начин. Главната улица, преминаваща от изток на запад през целия град е била построена по времето на римското владичество. От двете й страни се вижда величествена колонада, западният край на улицата е достигнал до голям храм, а в източната част тя завършва с триумфална арка. Скалния манастир Ед Дайер е огромна сграда с широчина около 50 м. и височина над 45 м. Съдейки по кръстовете по стените, храмът известно време се е ползвал и от християнската църква.



     В наши дни около половин милион турсисти пристигат в Йордания всяка година, за да се насладят на Петра, чиито сгради свидетелстват за нейното славно минало. Когато туристите преминават прездългия един километър прохладен каньон Сик, пред тях се открива Съкровищницата - величествена сграда с фасада изсечена от огромна скала. Това е едно от най - добре запазилите се съоръжения от първи век. В центъра на сградата има огромна урна в която се предполага, че са се съхранявали скъпоценните камъни и златото. Каньонът постепенно се разширява и туристите попадат в естествен амфитеатър в чиито пясъчни стени има множество пещери. Но главното, което се набива на очи са издълбаните в стените гробници. Колонадата и амфитеатърът свидетелстват за присъствието на римляни в града през първи и втори век.




     Най - желателното време, в което да видите този изключителен град - призори или по здрач - е почти невъзможно, освен ако не сте гост  подобния на мираж хотел "Тайбет Заман" върху древния път към Акаба. Някога малко бедуинско селище, то се разраства през вековете, докато, обезлюдено и частично разрушено от едно земетресение, не е било преобразено в гостоприемен пустинен хотел под покровителството на тогавашната  кралица на Йордания - Нур. За щастие, неговият традиционен бедуински чар и характер са се запазили непокътнати. Оригиналните каменни бунгала са били украсени с местни резби и килими. Семплата архитектура и градини извикват представата за затворен в пустинява оазис, а любезният местен персонал предлага с традиционно гостоприемство арабски специалитети във фурната и ресторанта.




Няма коментари:

Публикуване на коментар