петък, 19 април 2013 г.

Днес ще продължим нашата разходка до една арабска република, където е останало непокътнато едно от седемте чудеса на света още от дълбока древност, а именно Египет.

Чудесата на Египет 



     Древният Египет е многовековна държава, разположена в Североизточна Африка, по долното течение на река Нил. Счита се, че Египет е населяван от хора от преди повече от 250 000 години. През 5 век пр. Хр. Херодот е написал за Египет следното: "Никъде по света няма такива удивителни неща...нито дори в отвъдния свят могат да се намерят такива неща с неизразимо величие" - от тогава малко неща са се променили. Сфинксът, Нил и древният Луксор, пирамидите - Египетският кръгозор прелива от слава. 


     Едва ли има човек, който не е чувал за Египетските пирамиди в Гиза. Древната африканска държава със сигурност е една от най - горещите туристически дестинации - и в пряк, и в преносен смисъл. Тропическият климат припомня за най - голямата пустиня в света и дава шанс да почувстваме истинска горещина. Под палещите лъчи на слънцето от около пет хиляди години съществуват едни от най - значимите паметници на човешката цивилизация - антични храмове и гробници на фараони, пазени от гигантски сфинксове. 


     В Египет могат да се видят и коптски православни храмове, а ексклузивни курорти като Шарм ел Шейх, Ел Гуна, Дахаб очароват с красивите си плажове и многото възможности за прекарване на свободното време. Шумни и оживени мегаполиси като Кайро привличат шопинг маниаците. Любопитен факт е, че в Кайро няма светофари и въпреки това няма много катастрофи. Круизът по Нил също е сред едно от  специалните предложения от маршрута на всеки турсист. 


     Не само паметниците на Фараоните са тези, които привличат пътуващите в тази страна. Много преди раждането на Христос изключително привлекателно е наследството на Гърци, Римляни и първите християни, както и изобилието от архитектура и изкуство, натрупано от последователните Ислямски династии в продължение на векове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар