четвъртък, 25 април 2013 г.


Бора Бора - красив рай сред океана



     Ако има място, където не бихте отказали да прекарате остатъка от живота си, то това е Бора Бора. Островът, известен още като "Перлата на Полинезия" се намира във Френска Полинезия, на 230 км. от Таити, като населението му наброява 8 880 души.
     Бора Бора е заобиколен от лагуна и бариерен риф, където живеят хиляди различни видове морски обитатели, а по средата на острова има угаснал вулкан, който е формирал два върха - Отеману и Пахия, като първия се издига на цели 722 метра над морското равнище.


     Главното селище на Бора Бора е Вайтапе, разположено в западната част на острова, точно срещу основните канали на лагуната, а единственото летище се намира на 20 мин. с лодка от него, на едно от множеството малки островчета, носещо името Моту Муте.
     Безспорно най - голямото богатство на Бора Бора е лагуната, предлагаща всевъзможни забавления за туристите. Там те могат да практикуват всякакви видове водни спортове, но най - голямото предизвикателство пред тях е подводната разходка, предоставяща възможност за хранене на акули и скатове. 
     Най - популярната местна агенция за организиране на забавления и приключения - Moana Adventure предлага разходка с малки лодки през лагуната директно към бариерния риф, в който има идеални условия за развитие и растеж на корали и други екзотични морски обитатели. Първоначално пътешествието не се различава от подобните по цял свят, но когато ентусиастите свикнат с красотата на подводния рай, придружаващите ги професионални водолази ги съпровождат до местообитанието на черноперите акули. За тези, които никога не са плували с акули, това е наистина сериозен шок, но страхът от морските хищници не си струва. Черноперите акули са напълно безвредни, като в цялата история на Бора Бора няма случай на нападение срещу хора, поради факта, че те имат предостатъчно храна.


     В допълнение към това екстремно изживяване, от Moana Adventure предлагат възможност на желаещите да се насладят и дори да участват в танците на скатове. Въпросните животни са изящни, грациозни и напълно безопасни морски създания, като комуникацията с тях дава на хората незабравимо изживяване и положителни емоции.
     За тези, които се страхуват от идеята за потапяне в дълбините на морето, са предвидени разходки с лодки, които са със стъклени дъна. Пътуването е с продължителност час и половина, като през това време освен, че наблюдавате морските обитатели през стъклото, екскурзовод Ви дава информация за всяко едно създание, което видите.


     Разходка с лодка струва 44 $, а гмуркане при акулите - 73 $. Ако желаете да наемете лодка за половин ден, на която могат да се съберат максимум 4 човека, цената е 578 $, а за цял ден - 706 $. В тези суми влизат охладителни напитки и бутилка първокласно шампанско, а срещу допълнително заплащане се предлага и обяд. 
     На туристите се предлагат и разходки с малки автобуси до най - популярните места на острова, където те биват запознавани с културните забележителности и историята на фермите за перли и ванилия.
     Местното население се издържа основно от туризъм, като най - популярни за отсядане са бунгалата на кокили, разположени във водата. Първите такива датират отпреди 30 години, но в последно време техният брой значително нарастна, като те варират от сравнително евтини до супер луксозни.
     Официалните езици в Бора Бора са френският и таитянският, но жителите на острова владеят много добре и английски, в следствие на това, че туристите са предимно от Европа, Япония и САЩ.















Няма коментари:

Публикуване на коментар